De Kortenbergse wijngilde "De Wijngaardsberg" is gesticht op 26 maart 1985.
Het begon allemaal zowat in september 1984, toen een cursus wijnmaken, gespreid over vier avonden, heel wat volk naar de cultuurzolder van Erps-Kwerps lokte. In Kortenberg en omgeving zat men dus duidelijk op een vereniging te wachten om amateur wijnmakers te begeleiden. Een zestal mensen losten dit probleem op. Onder de veelzeggende naam "De Wijngaardsberg" (de plaatsnaam van het meest verheven en mooiste gedeelte van Erps-Kwerps) gingen ze van start. En van zes ging het naar zestien en in 2004 werden het er zelfs zesenvijftig. In totaal heeft de Kortenbergse wijngilde momenteel in Kortenberg en wijde omgeving al meer dan 220 mensen leren wijn maken.
De voornaamste bedoeling was, en is nog steeds, mensen te begeleiden om , op een wetenschappelijke en biologische verantwoorde wijze, zelf wijn te maken van allerhande vruchten. Ook de laatste stap van het hele wijnproces, het degusteren en verwoorden komt ruim aan bod.
Onze vereniging biedt aan zijn leden een brede waaier van activiteiten aan die gaan van leren wijn maken, tot het (leren) proeven en verwoorden van wijn.
Ook voor andere verenigingen verzorgen wij thema-avonden die gaan van een cursus leren wijn proeven tot het bespreken van een wijnregio of een wijn gemaakt van een bepaalde druivensoort.
Hieronder vindt u een kleine opsomming van enkele van deze activiteiten.
Binnen de vereniging: | Voor andere verenigingen: |
Cursus wijn maken Leren degusteren Thema-avonden Begeleiden van beginners Uitwisselen van recepten Samenaankoop en malen en persen van fruit Degustaties Wijnkeuringen Uitstappen naar wijngebieden (zowel binnen- als buitenland) | Per definitie betreft het hier infoavonden. Deze kunnen gaan over een bepaalde wijnregio met degustatie van wijnen uit deze regio en uitleg over de gebruikte druivenrassen, de bodemstructuur... Maar ook de bespreking van bepaalde druivensoorten, hun herkomst en smaakverschillen. De smaak van een druif wordt immers niet alleen bepaald door zijn soort maar ook door het klimaat en de bodemstructuur en nog zoveel meer... Een avond rond de combinatie van wijnen met gerechten (interessant ter aanvulling van kooklessen) Het leren ontdekken van fruitwijn, dit kan voor veel verrassingen zorgen op gebied van het leren herkennen van de smaken en geuren van fruit en deze toelichting vormt een basis voor het leren ontdekken van de aroma's in commerciële wijn, want men mag niet vergeten dat men in commerciële wijn niet enkel druiven proeft of ruikt maar dat deze commerciële wijnen een combinatie zijn van de aroma's van fruit, bloemen, planten, kruiden, specerijen, branden, dierlijke geuren en zelfs onaangename... |